destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Muzeul Vamii Medievale Bran

Recomandă:

Casa Vamii, monument istoric si de arta situat la poalele castelului Bran, este un complex arhitectural compus din mai multe cladiri.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirile vamii și cetatea trec in administrația Ocolului Silvic pana la data de 1 decembrie 1920, cand, odata cu daruirea castelului de autoritatile orasului Brasov, cladirile vamii intra in proprietatea Reginei Maria, marindu-se cu unele anexe si cu un nou nivel. Inventarele de epoca mentioneaza ca interioarele cuprindeau piese de provenienta diferita, cele mai multe obiecte disparand dupa 1948 si doar o mica parte pastrandu-se in colectia muzeului.

Intre 1944 - 1948, cladirea vamii devine casa familiei Principesei Ileana, iar plecarea din tara a familiei regale, in decembrie 1947, este atribuita Ministerului Silviculturii. Reconstituirea muzeistica a instituției vamale medievale de la Bran s-a realizat abia in 1987, cand se amenajeaza expozitia "Vama Bran" in cateva sali de la parterul pavilionului central.

Muzeul, expune - in noua incaperi - obiectele de patrimoniu detinute de Castelul Bran, inainte de retrocedarea din primavara anului 2009. Colectia Castelului Bran detinea peste 6.000 de piese din perioada 1290 - 1930, iar in noua locație sunt prezentate doar cateva sute de obiecte, restul fiind pastrate in depozit.

Colectiile cuprind obiecte de arta decorativa (mobilier, ceramica, argintarie) și arta plastica (sculptura și pictura pe lemn). Sunt expuse și covoare, ce nu au putut fi expusa la Castelul Bran din cauza umiditații. Si acest spatiu va fi retrocedat dupa 2012.

Program vizitare:  luni - duminica: 09:00-18:00 (16 aprilie -14 octombrie)

Comentarii

mirela

2012-04-27 18:23:31

am fost pe data de 20.04.2012 la acst muzeu. Plangi cand afli ca in Romanianu mai exista istorie! pur si simplu este o bataie de joc, au retrocedat totul, dar istoria...! ultima dorinta a reginei Maria nu a fost respectata! imi pare rau, trebuie sa facem ceva! Castelul este gol, se fac nunti si revelioane in interior in loc sa fie amenajat asa cum era el pe timpul regatului! Sa ne fie rusine ca nu respectam istoria neamului nostru!

lexie

2013-07-07 15:23:14

adevarat, doamna Mirela! am fost acolo anul trecut, iar doamna care ne-a indrumat prin muzeu m-a impresionat pana la lacrimi, mai ales cu povestile despre fiecare piesa de mobilier in parte, dar si istoria si valoarea acestora care s-au pierdut.. e pacat! indemn fiecare persoana sa viziteze si acest muzeu pe langa castel si asa ar trebui sa dea fiecare vestea mai departe..

dach

2014-01-06 14:43:11

Este de neinteles cum s-au facut aceste retrocedari! Cladirea (castelul), in sine, goala, iar statul roman a ramas doar cu mobilierul si alte piese de valoare inghesuite in catva mp, iar restul depozitate pe unde se mai poate! Trist! Iar daca autoritatile locale nu amintesc.....trebuie spus ca vis a vis de Vama Bran se afla, sculptat in piatra, la poalele padurii locul unde incepand cu anul 1940 si pana prin anii 60 a fost depusa inima Regiei Maria, de catre fiica sa Domnita Ileana.De ce oare nu avem respect in fata istoriei? Daca noi ca popor nu ne respectam trecutul, atunci.......praf si pulbere !

AnaMaria

2016-08-16 21:17:01

Actualmente Castelul Bran nu are nicio legatura cu istoria, cu ceea ce stiam despre Castel si cu ceea ce văzusem anterior retrocedării ilegale (din punctul meu de vedere). Castelul apartinea statului, cum a fost posibila o "donatie" către regina Maria? si a mai apărut si un "testament" către domnita Ileana... Ca mai apoi sa fie "mostenit" si retrocedat de actualii proprietari... Străinii vin sa vadă "castelul lui Dracula" si dezamagiti viziteaza castelul reginei Maria, pentru ca in momentul de fata asta este. Mobilier adus de la Peles si Pelisor, povesti despre Ferdinand, Maria si Ileana... Marketing si fabrica de bani pe baza unor minciuni, dupa ce s-a furat istoria, castelul si tot ce se mai putea.. Mizerabil!

Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...