destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Poarta Vamii

  • Publicat: 29 Jun 2010, 14:39
Recomandă:

La capatul strazii Muresenilor de azi a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea prima poarta de acces dintre cele trei porti ale Cetatii Brasovului: Poarta Vamii. Deasupra intrarii acestei porti era pictat chipul imparatului Sigismund, cel care in 1395 a dat ordinul de fortificare a orasului, la numai trei zile dupa semnarea aliantei de la Brasov cu Mircea cel Batran, act care parafa unitatea celor doi conducatori impotriva Imperiului Otoman.
Poarta Strazii Vamii era un complex lung de aproape 100 de metri, a carui parte exterioara, iesita in afara liniei zidurilor orasului, era un bastion in forma de potcoava. Peste santul de apa al orasului trecea un pod mobil spre partea exterioara, instalata sub un turn care iesea din zidul bastionului. In timp de pace, paza portii era asigurata de un "capitan de poarta" si opt slujitori inarmati.
Numele portii vine de la Strada Vamii, azi Muresenilor. Aici se afla oficiul vamal, unde se incasau vamile negustorilor romani din Scheii Brasovului, Tara Romaneasca si Moldova.
Pe aceasta poarta a fost primit cu mare fast la 1 martie 1600, Mihai Viteazu, primul domnitor al tuturor romanilor. Tot pe aceasta poarta domnitorul a parasit orasul la 1 iulie 1600, dupa incheierea victorioasa a campaniei din Moldova. Poarta a fost avariata de un cutremur din 1745.
Devenind o piedica pentru circulatia tot mai intensa, aceasta a fost demolata in 1835-1836. In locul ei s-a construit in 1838 o noua poarta mai mica, imitand stilul portii Brandenburg din Berlin. Aceasta poarta a fost la randul ei demolata in 1891, pentru a permite introducerea tramvaiului cu aburi in Cetate.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...