destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Poarta Strazii Portii

  • Publicat: 29 Jun 2010, 14:41
Recomandă:

In cadrul fortificatiilor Brasovului medieval un rol deosebit il avea "adevarata" poarta a orasului, construita la capatul strazii principale care se numea Strada Portii (fosta Ulita a Caldararilor, Strada Regele Carol, azi Republicii).
Poarta a fost ridicata mai intai in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, o data cu construirea primei incinte a zidurilor orasului, in vederea preintampinarii pericolului otoman. Incendiul din anul 1519 a distrus strazile Calugaritelor, Sf. Ioan, jumatate din Strada Portii si poarta cu acelasi nume.
In anii 1522-1524 a fost reconstruit bastionul portii in forma de potcoava, iar in 1537, turnul interior al portii, pe care a fost instalat cel de-al treilea ceas
public (dupa cele de la Biserica Neagra si Casa Sfatului). Pe sub turnul portii puteau trece carele si pietonii, cotind in unghi drept prin niste ganguri intunecoase. Portile care se inchideau seara pe amandoua parti ale turnului erau din stejar si aveau sine de fier, iar un "pont levis" se lasa cu lanturi grele peste apa. In lunile mai-august 1613, fortificatiile Portii Strazii Portii au fost refacute in vederea preintampinarii unui asediu. Intre 1650-1651, turnul interior al portii a fost reconstruit din temelii.

Cutremurul din 1802 a avariat constructiile aferente Portii Strazii Portii, facand zadarnice incercarile de consolidare. Aceste fortificatii au fost demolate in 1857, doarece in urma cutremurului din 1804 fusesera serios avariate si riscau sa se darame de la sine.

Patruzeci si cinci de ani le-au fost fost necesare autoritatilor pentru a lua decizia de a demola poarta. Pe locul fortificatilor Portii Strazii Portii, au fost ridicate cladiri noi precum hotelul "Villa Kertsch" (bombardat in cel de-al doilea razboi mondial, azi in locul sau se afla cladirea Modarom), Primaria orasului (astazi o cladire de magazine si birouri) si Scoala de meserii (azi Regionala CFR Brasov).

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...