destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Bastionul Curelarilor

  • Publicat: 29 Jun 2010, 14:38
Recomandă:

Pe locul unde astazi se afla Casa Baiulescu (sectie a Bibliotecii Judetene George Baritiu) a fost ridicat candva in secolul al XV-lea Bastionul Curelarilor. Constructia avea o lungime de peste 40 metri, o latime de 14-17 metri si o inaltime de 15 metri.
Bastionul era flancat inspre Dupa ziduri de Zwinger-ul curelarilor, iar inspre strada Vamii (azi strada Muresenilor) de Zwinger-ul blanarilor.
In interiorul Bastionului Curelarilor existau galerii de lemn pe patru nivele, care permiteau accesul aparatorilor la gurile de tragere. La sud-est de bastion, pana la Poarta Strazii Vamii, intre cele doua ziduri exterioare ale incintei se afla spatiul de aparare (Zwinger) al breslei blanarilor. In 1887, Bastionul Curelarilor este vandut si demolat.
Pe locul acestuia Manole Diamandi, un fruntas brasovean, a ridicat o vila pe care a oferit-o drept cadou de nunta fiicei sale si ginerului sau, Dr. Gheorghe Baiulescu. In locul Zwinger-ului curelarilor a mai fost construita o scoala (actualul Liceu Aprily Lajos), cu sprijinul intregii comunitati romanesti a Brasovului.
Intre 1881-1885 pe terenul Zwinger-ului blanarilor a fost construita casa de pensii din Brasov, ulterior sediu al Prefecturii, iar in prezent Rectoratul Universitatii Transilvania.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...