destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Piramidele de la Sona

  • Publicat: 24 Mar 2015, 11:14
Recomandă:

Satul Şona a fost întemeiat acum 700 de ani de sasii transilvaneni. Aceştia au fost atrasi de pământurile roditoare şi de dealurile orientate către soare, de pe malul drept a Oltului. Au construit aici case, au cultivat meri, pruni şi vita de vie. Pentru ca nu s-au mai înţeles cu stapanii din Tara Fagarasului, acum cinci veacuri, sasii au lasat totul în urmă şi au plecat spre vest. Ei au întemeiat alt sat, pe care l-au numit tot Şona, în judeţul Alba.

Satul Sona se afla la 5 kilometri de Fagaras, la marginea satului se gasesc cele 8 piramide care vegheaza peste localitate.

Sunt opt movile, unele dintre ele avand aproape 30 de metri înaltime,  ele sunt asezate pe doua siruri, aliniate în ordinea marimii. Una dintre legendele locului spune ca piramidele au aparut pe vremea dacilor, iar în interior au fost ingropate comori.
 
Localnicii le spun "guruieti",  adica ridicatura de pamânt. Cercetatorii au facut comparatii intre piramidele de la Sona si tumulii în care erau îngropate capeteniile celte sau scite, comparatia fiind alimentata de fapul ca cele doua popoare au strabatut teritoriul României de azi. În preajma movilelor s-au gasit reminisciente ceramice, datand din epoca bronzului si epoca Hallstat.

In privinta originii piramidelor sunt mai multe abordari si teorii.  Una din acestea incearca sa demonstreze ca piramidele nu se afla întâmplator la Sona. Ipoteza a fost formulata de un cercetator basarabean, care crede ca guruietii sunt niste vestigii dacice.

Piramidele de la Sona au dat nastere multor speculatii. In sat umbla vorba ca apa care se depune langa movile capata proprietati curative. Misterele locului au atras si multi curiosi care au incercat sa desluseasca scopul piramidelor.

Unii dintre ei, inclusiv localnicii au încercat sa sape în movile, dar n-au fost lasati de autoritati. Nici arheologii n-au reusit înca sa dezlege misterele piramidelor, astfel ca Sona ramâne un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc miturile.

Surse foto: financiarul.ro; ecology.md

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...