destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

David Urs de Margina

  • Publicat: 07 Feb 2011, 13:54
Recomandă:

David Urs, cunoscut şi ca David Urs de Margina sau de Marginea, (n. 1 aprilie 1816, Mărgineni, Comitatul Făgăraş - d. 10 septembrie 1897, Sibiu) a fost un înalt ofiţer român în armata imperială austriacă.

A urmat cursurile primare la şcolile centrale grănicereşti ale Regimentului I Român de Graniţă, cu sediul în comuna Orlat. Studiile medii le-a absolvit la şcoala superioară secundară a Regimentului II Român de Graniţă, de la Năsăud.La 1 martie 1841 a primit gradul de sublocotenent. În 1846 deţinea funcţia de adjunct al căpitanului Philippovic, comandantul companiei a VII-a de la Racoviţa[1].

Anul revoluţionar 1848 l-a găsit la comanda companiei a VII-a de la Racoviţa. A participat la luptele purtate împotriva regimentelor secuieşti de graniţă care au trecut de partea revoluţionarilor lui Lajos Kossuth, lupte desfăşurate în zona localităţii Odorhei.

La 19 noiembrie 1850 a fost transferat la IR 34 (Infanterieregiment 34) Kaschau, azi Kosice (Slovacia). La 5 mai 1859 a fost avansat la gradul de maior, grad cu care a participat la războiul austro-italo-francez, deţinând funcţia de comandant de batalion. Pentru vitejia dovedită în luptele de la Solferino şi Medole a fost decorat cu Ordinul Maria Terezia, fiind primul român căruia i-a fost decernat acest ordin. La 8 ianuarie 1860 a fost înnobilat, primind titlul de baron.

La 1 februarie 1860 a fost înaintat la gradul de vicecolonel şi a fost transferat în Transilvania, la IR 64 din garnizoana Deva. La 16 iunie 1863 a fost numit comandant al IR 64 şi a fost avansat la gradul de colonel.

Pe 20 aprilie 1866, în timpul războiului austro-prusac, a primit comanda insulei fortificate Lissa de la Marea Adriatică, făcându-şi remarcată abilitatea strategică în timpul Bătăliei de la Lissa.

S-a implicat în păstrarea regimentelor militare grănicereşti româneşti, ameninţate cu desfiinţarea odată cu reorganizarea armatei cezaro-crăieşti. A sprijinit financiar şcolile grănicereşti de la Orlat şi Năsăud. Întreaga sa avere a lăsat-o moştenire Bisericii Române Unite cu Roma. O clauză testamentară prevedea ca suma de peste 50.000 de florini pe care a lăsat-o moştenire să fie destinată constituirii unui fond din care Mitropolia de Alba Iulia şi Făgăraş să acorde burse elevilor români studioşi, urmaşi ai foştilor grăniceri din Regimentul I Român de la Orlat.

David Urs s-a stins din viaţă la Sibiu, la data de 10 septembrie 1897. Este înmormântat alături de George Bariţ în cimitirul Bisericii dintre Brazi, situată în strada Reconstrucţiei la nr. 17, prima biserică greco-catolică din Sibiu, ocupată în prezent de o parohie ortodoxă.

În anul 1916 Astra a iniţiat sărbătorirea centenarului naşterii sale, însă intrarea trupelor Regatului Român în Transilvania în contextul primului război mondial a făcut imposibilă concretizarea acestei idei. Pe 18 noiembrie 1937 ofiţerii nou-înfiinţatului batalion 3 grăniceresc de gardă, cu garnizoana la Făgăraş, au comemorat împlinirea a 40 de ani de la moartea sa.

Până în 1950 o stradă din Sibiu i-a purtat numele. În 1950 administraţia comunistă a oraşului a considerat inoportun acest lucru, drept pentru care a schimbat denumirea străzii.

Sursa: ro.wikipedia.org

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...