destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Brassaï (nume real Gyula Halász jr) (1899-1984) - artist fotograf

  • Publicat: 17 Aug 2010, 11:21
Recomandă:

Brassaï (pseudonimul lui Gyula Halász jr) a fost un artist fotograf, pictor, sculptor. cineast si publicist francez de origine maghiară, născut în Transilvania. El a eternizat în opera sa viața de noapte a Parisului din anii 1930 și a fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller -„Ochii Parisului”.

Admirator al creațiilor fotografului Eugène Atget, sub impulsul activității de gazetar și încurajat de prietenul său, fotograful, originar din Ungaria ,André Kertész, aproximativ din anul 1929 Gyula Halász a început a fotografia imagini fermecate ale Parisului nocturn, vilele și parcurile, malurile Senei și ulicioarele fără vârstă din cartierele antice, uneori în vreme de ploaie și ceață. (remarcabilă a rămas, de pildă, imaginea „Statuii mareșalului Ney în ceață”, 1931) Ca unul care s-a considerat toată viața „transilvănean”, artistul a adoptat începând din anul 1931 numele de Brassaï, ceea ce în limba maghiară (Brassói sau Brassai) înseamnă "brașoveanul".

În anul 1933 a apărut întâiul său album, „Parisul, noaptea”, însoțit de un text de Paul Morand,și care i-a adus un mare succes, mai ales în rândurile mediului artistic. O parte din fotografiile pe care le-a realizat le-a consacrat înaltei societăți și celebrităților epocii, ca de pildă intelectualilor faimoși, sau stelelor teatrului și operei. Printre altele , a creat portrete devenite clasice ale lui Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Alberto Giacometti, ale lui Jean Genet,Henri Michaux, Jean Paul Sartre sau Simone de Beauvoir.

Brassaï a scris 17 cărți și numeroase articole, între altele fiind și autorul unui roman „Povestea Mariei” ("Histoire de Marie") (1948), prefațat de Henry Miller. În îngrijirea editurii Universității din Chicago au apărut în traducere engleză și „Scrisorile către părinți” și „Conversații cu Pablo Picaso” (1964).

Premii:
În anul 1956 filmul său "Tant qu'il y aura des bêtes" a fost incununat cu Marele Premiu Special al Festivalului de la Cannes ca filmul de cea mai mare originalitate.
Medalia de aur la Bienala de fotografie din Veneția(1957).
Premiul Societății Americane a Fotografilor de magazine ilustrate (1966).
Medalia orașului Arles (1974).
Cavaler al Artelor și Literelor" (1974).
Cavaler al Legiunii de Onoare" (1976).
Marele Premiu Internațional de Fotografie - Paris, 1978.

Brassai a încetat din viață la 8 iulie 1984 la Èze, în departamentul Alpes Maritimes, pe Coasta de Azur si a fost înhumat în cimitirul Montparnasse din Paris.

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...