destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Monumentele istorice, cu uşile închise din cauza birocraţiei

  • Publicat: 27 Apr 2016, 15:22
Recomandă:

În special în weekend, zeci de autocare ajung sub Tâmpa, însă turiştii care vor să vadă o parte din istoria Braşovului încearcă porţile obiectivelor din zonă fără vreun succes, deoarece acestea sunt închise. Aici se află de altfel şi primul muzeu virtual din România, care a fost amenajat în incinta Bastionului Postăvarilor, însă Consiliul Judeţean a pus lacătul pe uşa acestuia, ca de altfel şi pe turnurile de pe Dealul Warthe, deoarece trebuiau rezolvate problemele patrimoniale.
Aceste monumente sunt intabulate în CF pe numele municipiului Braşov, dar în conformitate cu Hotărârea de Guvern 972/2002 sunt în patrimoniul CJ Braşov. Conducerea forului judeţean a încercat să rezolve situaţia, astfel ca obiectivele să poată fi administrate cu acte în regulă de către Muzeul Judeţean de Istorie însă, recent, a apărut un nou act normativ care pune beţe în roate acestui demers. „Am fost informaţi de către Prefectură cu privire la apariţia unui act normativ prin care o instituţie nu mai poate da în administrare altei instituţii un obiectiv din patrimoniul său. Am aflat de această situaţie după ce Primăria Braşov a vrut să ne dea în administrare centrul de comandă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Acum, juriştii Consiliului studiază ce posibilităţi avem pentru a clarifica această problemă patrimonială. Iniţial, noi doream să scoatem aceste obiective din patrimoniul CJ, iar Primăria să le dea cu drept de administrare CJ Braşov, care să le dea la rândul său în administrarea Muzeului de Istorie. Dacă nu există această posibilitate, probabil va trebui să facem un parteneriat între CJ, Primăria Braşov şi Muzeul de Istorie, dar în loc să simplificăm lucrurile, mai mult le complicăm”, a subliniat Claudiu Coman.
Până la clarificarea acestei situaţii, toate bastioanele şi turnurile vor fi închise şi nici nu se vor putea executa lucrări de întreţinere.

Sursa: www.bzb.ro

turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...