destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Dumbrava Vadului (Poiana cu Narcise)

  • Publicat: 09 Jul 2010, 12:23
Recomandă:

Rezervatia botanica se intinde pe o suprafata de 394,9 ha, in satul Vad – Sercaia si constituie singura padure de stejar (Quercurs robur) din Tara Fagarasului.
Cu sute de ani in in urma, Depresiunea Fagarasului,  era acoperita de paduri de stejari (Quercus robur) si zavoaie de Alnus glutinosa. Dupa defrisarea masiva a padurilor, s-a produs declansarea in multe locuri a procesului de imlastinire, padurile de stejar fiind inlocuite de culturi agricole.
Singura padure care prezinta indicii asupra speciilor care populau padurile de odinioara, este cea de la „Dumbrava Vadului”.

Rezervatia este cuprinsa intre Muntii Fagaras, Muntii Persani si Podisul Transilvaniei, la marginea satului Vad, la o distanta de 21 km  de orasul Fagaras si la 7 km de Sercaia.

Specia predominanta in zonele dumbravite este Narcissus angustifolius. Teritoriul rezervatiei se remarca prin multimea neobisnuita a narciselor dar si  prin imbinarea dintre vegetatia lemnoasa si cea ierboasa.
S-au identificat  516 specii de cormofite, grupate in 68 de familii.

Specii de plante caracteristice sunt: NARCISA (coprina) -  Narcissus poeticus ssp. radiiflorus L., Cnidium dubium, Lysimachia thyrsiflora, Potentilla palustris, Trollius Europaeus, Iris sibirica – stanjenel siberian, Phyteuma tetramerum – endemit carpatic (specie subendemica), Juncus  effusus;J. conglomeratus; Carex leporina C. caespitosa; Galium palustre; Myosotis palustris; Agrostis canina;

In urma cercetarilor efectuate intre anii 2000/2001, in cadrul Proiectului LIFE, realizat de Consiliul Judetean Brasov in parteneriat cu Directia Silvica Brasov, s-a identificat in rezervatie 160 specii de vertebrate, grupate astfel : 6 specii de pesti, 10 specii de amfibieni, 6 specii de reptile, 112 specii de pasari si 26 specii de mamifere.

Cai acces: pe D.N. 1 Brasov  - Fagaras, pana in localitatea Sercaia, de acolo pe D.N. 73A  Sercaia – Zarnesti, pana in  satul Vad. Din mijlocul satului Vad, dreapta, cca 3 Km pana la limita rezervatiei.

Sursa: www. econ.unitbv.ro

 


turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...