destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Arhitectura si arta la Mesendorf

  • Din 23 Aug 2010 până în 28 Aug 2010
Recomandă:

1 săptămână de arhitectură tradiţională, circ şi muzică la Meşendorf, în judeţul Braşov. Eveniment dedicat studenţilor la arhitectură, dar şi celor care sprijină păstrarea tradiţiilor transilvănene. Evenimentul se bucură de participarea trupei „The Swiss Trapeze School” din Barcelona si a unui trio, respectiv cvartet al Filarmonicii Gheorghe Dima din Brasov.

Astăzi începe atelierul de arhitectură tradiţională care va avea loc în satul Meşendorf (la aproximativ 90 km de Braşov, la graniţa judeţelor Braşov şi Mureş). Acest proiect aflat la cea de a doua ediţie urmăreşte să ofere participanţilor ocazia de a se implica în acţiuni practice, dându-le şansa de a construi „cu mâinile lor”, de a învăţa mai multe despre tehnici şi materiale de construcţie tradiţionale, despre arhitectura naturală.

Participanţii vor lucra cot la cot cu meşteri zidari, dulgheri, tâmplari – mare parte dintre aceştia specializaţi în domeniul restaurării arhitecturale – participând astfel atât la lucrări de consolidare, reparaţii şi întreţinere cât şi la construcţii noi, în cadrul unui proiect de reabilitare a două gospodării săseşti din satul Meşendorf.

Pe lângă atelierul de arhitectură dedicat studenţilor, organizatorii au pregătit două seri dedicate evenimentelor culturale.
În seara de joi,  26 august 2010, începând cu ora 19.00, The Swiss Trapeze School din Barcelona vor oferi un spectacol de acrobaţie in Cercul de Dans din Meşendorf. Evenimentul va fi completat cu un recital de nai susţinut de Georgia Gulea; din program: Giuseppe Verdi (aria “Parigi, o cara” din opera “La Traviata”), folclor românesc (Învârtita de la Sebeş), Ricardo Cocciante (aria «Ma Maison est ta Maison» din opera «Notre Dame de Paris»), Vassilis Tsitanis (Nihtes Magikes).
Vineri, 27 august 2010, începând cu ora 19.00, participanţii la eveniment vor putea lua parte la „Serata din ogradă”: recital al unui trio compus din solişti ai Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov (Antonio Vivaldi - Ciclul de concerte «Anotimpurile»), urmat de un recital al unui cvartet compus din: Alina Mar- vioara I; Luciana Ene- vioara II; Maria Rusu- violă; Teodor Rusu-  violoncel. Aceştia vor interpreta piese de Franz Lehar, Piotr Ilici Ceaikovski, Frank Sinatra, Joseph Kosma etc.

Meşendorf este un mic sat, odinioară populat în majoritate de saşi, situat la marginea judeţului Braşov, cândva în fostul comitat al Târnavei Mari. Exodul populaţiei săseşti din Transilvania precum şi izolarea dată de poziţionarea satului în afara oricărui drum principal au dus treptat la depopularea acestei pitoresti asezari cu o biserică-cetate de o frumuseţe arhitecturală remarcabilă. Astăzi, cunoscut poate doar datorită vecinătăţii sale cu mai celebrul Viscri sau datorită fermei ecologice de bivoliţe, Meşendorful este ceea ce printr-un clişeu am putea numi “o comoară ascunsă a Transilvaniei”. La doar 6 km distanţă de E60 (şoseaua care leagă Braşovul de Târgu Mureş), pe un drum proaspăt asfaltat, veţi descoperi un sat cu case trainice, vechi, arhitectură tipică satelor săseşti din Transilvania, dar cu puţini oameni pe străzi.

Aici, Silvia Demeter-Lowe, o arhitectă braşoveană, cu o mare pasiune pentru păstrarea şi promovarea arhitecturii tradiţionale transilvane, a iniţiat în anul 2009 Atelierul Meşendorf. Prima ediţie, desfăşurată în luna septembrie 2009, a strâns 27 de participanţi, studenţi şi arhitecţi din România, Belgia, Anglia, Germania şi Canada.

Ediţia de anul acesta va avea loc între 23 şi 28 august şi va include, pe lângă atelierul cu tema “Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională”, o serie de evenimente – „Petreceri in ograda”,  ce includ participarea: trupei “The Swiss Trapeze School” din Barcelona, unor muzicieni membri ai Filarmonicii din Braşov, unor elevi ai Liceului de Muzica din Braşov si unor artişti plastici din Braşov. Totodată, atât participanţii la atelier, dar şi turiştii aflaţi în zona Braşov-Sighişoara se vor putea bucura de brunch-ul de sâmbătă cand mai mulţi mici producători alimentari din zonă vor oferi tot ceea ce se găseşte mai bun în zona Rupea-Sighişoara.

“Alegerea satului Meşendorf ca locaţie pentru desfăşurarea atelierului nu este una întâmplătoare. Aşezările săseşti transilvănene reprezintă un model de autonomie în subzistenţă -„self-sufficiency”, o ilustrare perfectă pentru un habitat unde mediul construit şi mediul natural au coexistat în armonie de-a lungul a opt sute de ani.

După un secol de modernitate, timp în care în arhitectură funcţionalitatea a prevalat în defavoarea durabilităţii şi frumuseţii şi când progresul a implicat în principal negarea tradiţiei, consider că este timpul să ne aplecăm asupra patrimoniului construit, pătrunzând în înţelepciunea tradiţiilor şi redescoperind demnitatea vechilor meşteşuguri, pentru a ne recăpăta competenţa de a edifica, de construi sănătos.”.

Evenimentul “Atelier Meşendorf” este organizat de Fundaţia ProPatrimonio şi se bucură de sprijinul Fundaţiei Raţiu, al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, al Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Braşov-Harghita-Covasna, precum şi de sprijinul unor companii private - Mikim, Frizart, Inside Communication.

Pentru mai multe informaţii de presă:
Arh. Silvia Demeter-Lowe - 0727.204949, contextarchitecture@gmail.com
Marian Tita - 0722.223063, marian.tita@insidecom.ro.

Comentarii
Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...