destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Expoziţia de fotografie André Kertész

  • Din 11 Apr 2012 până în 13 May 2012
  • Locaţie: Muzeul de Arta
Recomandă:

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 11 aprilie 2012, orele 14.00, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul. Eroilor nr. 21. 

Muzeul de Artă Braşov organizează în perioada 11 aprilie - 13 mai 2012 expoziţia de fotografie André Kertész. Capodopere din creaţia unui fotograf maghiar de renume mondial. Fotografiile expuse provin din colecţia Muzeului Maghiar al Fotografiei din Kecskemét şi sunt itinerate cu sprijinul Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei Sfântu-Gheorghe. André Kertész este unul dintre cei mai celebri fotografi ai secolului XX, cele o sută de fotografii ce figurează în cadrul expoziţiei prezentând o imagine de ansamblu asupra creaţiei sale.

André Kertész - un maestru al fotografiei

Recunoscut ca o figură marcantă în fotojurnalism şi în eseul fotografic, André Kertész (1894-1985) este un nume de referinţă pentru istoria fotografiei. Kertész a fost primul fotograf care a realizat o expoziţie de autor şi unul din primii fotografi care au utilizat camera în format 135. 

Născut în 1894 la Budapesta, André Kertész (Kertész Andor) a realizat primul său clişeu în 1912. După război, în 1925, s-a stabilit la Paris, unde a frecventat cercurile artistice, printre apropiaţii săi din acei ani numărându-se reprezentanţii mişcării Dada, pictorii Piet Mondrian şi Marc Chagall şi regizorul de film Serghei Eisenstein. 

André Kertész se mută la New York în anul 1934, dar nu are de la început succesul aşteptat. Recunoaşterea sa, târzie, este legată de colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă (MoMA), în special cu directorul John Szarkowski.   Printre fotografii influenţaţi de André Kertész se numără faimoşii Brassaï, Cartier-Bresson, Bill Brandt şi Robert Capa. „Toţi îi datorăm ceva lui Kertész" mărturisea Henri Cartier-Bresson. În cariera sa se disting patru etape: perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană şi perioada internaţională. 

Câteva dintre cele mai celebre fotografii ale lui André Kertész incluse în expoziţie sunt: Tânăr dormind (1912), prima sa fotografie păstrată, Autoportret, Acordeonistul (1915), Înotător subacvatic (1917), Faun dansând (1919), imagini din atelierul lui Mondrian şi al lui Fernand Léger, portretele unor artişti celebri, Furculiţa (1928), seria de Distorsiuni (1930-1933), New York anii '70, etc. 

Fotografiile lui André Kertész se remarcă prin unghiurile insolite, prin exploatarea conţinutului liric al subiectului, prin preferinţa pentru aspecte aparent nesemnificative ale cotidianului, pentru simplitatea vieţii, surprinsă uneori cu o voioşie copilărească, dar cel mai adesea, cu un duios sentiment nostalgic. Mereu sincer cu sine şi cu subiectul abordat - chiar până la identificare - André Kertész a creat lucrări care mărturisesc relaţia sa delicată cu lumea, uimirea, bucuria sau tristeţea în faţa unei anume frumuseţi pe care a ştiut să o descopere în cele mai simple lucruri.   

                                                                                        "Toată lumea poate să privească, dar nu să şi vadă."
 
                                                                                                                                                 (André Kertész)


Comentarii
Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...