destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Terra Madre Day la Fagaras

  • Data: 10 Dec 2011
Recomandă:

In 10 decembrie, comunitatea Slow Food va sarbatori din nou Terra Madre Day prin mai mult de 1000 de evenimente organizate în peste 120 de tari si gazduite in restaurante, case, scoli.
Printre ei si Conviviumul Slow Food Tara Fagarasului, cu doua evenimente organizate în Fagaras si în Dragus.

Este cea mai mare ocazie de a celebra colectiv diversitatea culinara si dreptul la mancare buna, curata si cinstita.
In 2010 convivumurile Slow Food si comunitatile Terra Madre au evidenţiat opiniile fermierilor la scara mica, a bucatarilor responsabili si a consumatorilor preocupati, cei care declară că o campanie globala pentru mâncare de calitate incepe cu sustinerea economiei locale ceea ce ne va face tuturor viata mai buna.

Conviviumul Slow Food Tara Fagarasului va organiza in 10 decembrie doua evenimente cu si pentru copii. Sub supravegherea si cu coordonarea invatatoarei Constandin Monica (din Fagaraş) si a profesoarei Melania Sucaciu (din Dragus) copiii de la de la Colegiul National Radu Negru si de la Scoala Generala Dragus copii vor afla de unde vine mancarea, cum se face si cat de important este sa mancam 'de acasa'.

In ziua de dinaintea evenimentului, fiecare copil pregati, a el acasa, impreuna cu parintii sau bunicii, un fel de mancare traditional, din ingrediente locale.
Sambata, ne vom reuni la restaurantul Casa Terra din Fagaras (la ora 11) si la Scoala Generala din Dragus (la ora 15), iar fiecare copil va prezenta pe rand bunataturile gatite cu povestea retetei si a provenientei ingredientelor.
In aceste fel, micii bucatari vor imbina placerea gatitului cu o mica lectie despre mancare si cu mandria de a fi gatit ei inşişi. Nu vom pleca acasa fara a gusta din blidele cu mancaruri d'acasa si fara sa sarbatorim cu bucurie Terra Madre Day!

Evenimentul este organizat de Conviviumul Slow Food Tara Fagarasului impreuna cu elevi si profesori ai Colegiului National Radu din Fagaras şi ai Şcolii generale din Drăguş, cu sprijinul restaurantului Casa Terra si a Primariei Dragus.

SLOW FOOD TARA FAGARASULUI
SLOW FOOD TARA FAGARASULUI a fost fondat din preocuparea pentru salvarea mostenirii gastronomice si pentru promovarea mancarurilor si produselor locale.

Proiectele SLOW FOOD TARA FAGARASULUI  se vor indrepta in directia educatiei gustului la copii, educarea localnicilor in ceea ce priveste consumul de produse locale, culegerea si promovarea retetelor specifice zonei.

Noul convivium va acoperi zona mărginită la sud de Munţii Fagaras si Persani , la nord, nord-est de limitele sudice ale platoului Târnavelor, zona in care se afla localitati precum Fagaras, Arpas, Beclean, Calbor, Cincu, Cuciulata, Comăna, Dragus, Dumbravita,  Felmer, Hălmeag, Hoghiz, Lisa, Mandra, Parau , Racos, Recea, Sambata, Șercaia, Săvăstreni, Sinca, Soars, Ungra, Venetia,  Vistea, Victoria.

Ce este SLOWFOOD
Slow Food este o organizatie internationala care se opune efectelor degradante ale culturii fast food. Scopul principal al acesteia este pastrarea si promovarea produselor culinare locale prin programe de educare a gustului. Fondata in 1986 in Italia, organizatia s-a extins rapid in intreaga lume, inclusiv in Romania, avand astazi peste 100.000 de adepti reuniti in 1300 de convivial (organizatii locale).
Slow Food inseamna: bun, curat si onest. Asta inseamna ca hrana noastra trebuie sa aibe gust bun, sa fie produsa intr-un mod curat, care sa nu afecteze mediul inconjurator, interesul animalelor sau sanatatea noastra. De asemenea, sustinem ca producatorii trebuie sa primeasca o plata onesta pentru munca lor.
Evenimente
Slow Food organizeaza in intreaga lume evenimente la nivel local, national sau international. La cel mai mare dintre acestea, Salone del Gusto (http://www.salonedelgusto.it/), participa o data la doi ani peste o mie de mici producatori si mai mult de 200 000 de vizitatori.

Va asteptam cu drag, sa sarbatorim impreuna cu copii din Tara Fagarasului TERRA MADRE DAY si sa promovam dreptul la o mancare buna, curata si cinstita.

Comentarii
Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...