destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

Arta germană din Transilvania în colecţia Muzeului de Artă Braşov

  • Din 03 Oct 2011 până în 23 Oct 2011
  • Locaţie: Muzeul de Arta
Recomandă:

Muzeul de Artă Braşov organizează în perioada 15 septembrie - 23 octombrie 2011, cu prilejul anului jubiliar 2011 "Ţara Bârsei - 800 de ani de la prima atestare documentară", expoziţia "Arta germană din Transilvania în colecţia Muzeului de Artă Braşov". Expoziţia îşi propune să prezinte o perspectivă de ansamblu asupra colecţiei de artă germană din Transilvania aflată în patimoniul Muzeului de Artă Braşov, reunind lucrări realizate în perioada secolelor XVI-XX.

Arta germană din Transilvania se conturează ca un fenomen artistic cu trăsături proprii, însă nu distinct de evoluţia generală a artei transilvănene. Nota de specificitate se datorează modului aparte în care saşii transilvăneni s-au raportat la spaţiul cultural german. Această specificitate a fost conştientizată, asumată şi valorizată târziu, în secolul XIX, odată cu afirmarea identităţilor naţionale.

În patrimoniul Muzeului de Artă Braşov se păstrează lucrări de artă reprezentative pentru evoluţia artei transilvănene din secolele XVI-XX şi, implicit, pentru arta saşilor transilvăneni (pictură, grafică, sculptură). Colecţia de artă germană din Transilvania a Muzeului de Artă Braşov, numărând peste 800 piese, ilustrează preponderent creaţia artiştilor activi la Braşov şi, într-o măsură mai mică, a artiştilor sibieni. Explicabilă prin situarea geografică, această structură a colecţiei este determinată şi de rolul preeminent jucat de cele două oraşe în viaţa artistică a saşilor transilvăneni.

Comentarii
Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...