destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

"ARTA SI P.C.R.-ul"

  • Din 22 Feb 2011 până în 01 Mar 2011
  • Locaţie: Biblioteca Judeteana "George Baritiu"
Recomandă:

Absolventa in 1935 a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, clasa Camil Ressu, Zoica Gavrilescu este o personalitate remarcabila a artelor plastice brasovene. Vicisitudinile vietii si ale timpurilor au impiedicat-o sa-si organizeze expozitii personale dar a lucrat pe tot parcursul vietii realizand numeroase lucrari in tehnici diverse, peisaje, flori dar mai ales portrete. Multe din lucrarile sale au fost expuse dupa disparitia sa (1977) si se regasesc in colectiile Muzeului de Arta Brasov, ale Muzeului de Arta Medias, in Pinacoteca Bibliotecii Judetene Brasov precum si in colectii particulare din tara si strainatate (Franta, Austria, Italia). A activat in Cercul de Arta Plastica din Brasov si a expus lucrari in toate expozitiile organizate de Filiala U.A.P. Brasov iar in Bucuresti la Saloanele Oficiale de Pictura (1933, 1954) si Grafica (1934,1954), a condus Cercul de Arta Plastica al Uzinei Tractorul Brasov.
Expozitia din Galeria de pe Scara a Bibliotecii Judetene Brasov are un titlu inedit : "Arta si P.C.R.-ul" . Sunt expuse lucrari cu subiecte impuse de situatia politica din tara in anii '50 - '60 (imagini din uzine, santiere, portrete de muncitori si colectivisti) dar mesajul expozitiei se vrea a fi "Partidele trec, arta ramane !". Sunt reunite lucrari realizate cu talent si profesionalism in carbune, pastel, acuarela, ulei, tehnica mixta care aduc in fata ochilor privitorului subiecte etern umane intr-o maniera personala, artistica. Din perspectiva contemporaneitatii, expozitia are si un caracter documentar atat pentru artistul plastic insusi cat si pentru viata artelor plastice marcate de cerintele cu caracter politic din perioada amintita.
Expozitia a fost organizata de catre Biblioteca Judeteana la initiativa fiicei artistei, dr.Valentina Gavrilescu, ea insasi pictor, ale carei lucrari sunt deja cunoscute din numeroasele expozitii la care a participat.

Comentarii
Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...