destinatia zilei
 Bistro de l'Arte

Bistro de l'Arte

Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasu...

"Traviata" - Inchiderea stagiunii de Opera, Opereta si Balet 2012-2013

  • Data: 29 Jun 2013
  • Ora: 18:30
  • Locaţie: Opera Brasov
Recomandă:

 Dirijor: Ilarion Ionescu Galati
 Regia: Dumitru Tăbăcaru
 Scenografia: Rodica Garstea
 Coregrafia:Nermina Damian

             
     TRAVIATA,spectacol extraordinar pe orice scena a lumii,  titlul ales să deschidă şi să închidă  fiecare stagiune  la Opera din Brasov aminteste spectataorilor ca a sosit VACANTA de VARA.
Dupa grandiosul spectacol TOSCA-opera lui Puccini,care 2 seri la rand a ridicat sala Operei in picioare ,cu indelungate si calde aplauze,Traviata vine parca sa creasca dorul de opera al spectatorilor
   Melodrama in patru acte,pe un libret de Francesco Maria Piave, premiera in martie 1853, „Traviata” ,are mereu ceva de spus ,cum afirma insusi Verdi prin alesele-i cuvinte:”Traviata nu si-a spus inca ultimul cuvant”
 „. Inspirata de un roman celebru al epocii- „Dama cu Camelii” de Al .Dumas –fiul ,opera incheie a doua perioada de creatie a compozitorului ,asa-zisa „trilogia verdiana” (Rigoletto, Trubadurul si Traviata ) cu un impresionant studiu psihologic,transpus atat de  emotionant in muzica. Portretul eroinei principale, originalitatea solutiilor expresive,maxima economie a mijloacelor, eficienta fiecarei scene precum si maturizarea stilului romantic al compozitorului, fac din aceasta capodopera, una dintre cele mai celebre creatii ale teatrului liric .
  Asadar cu respectabila varsta de 160 de ani (100 mai multi decat varsta Operei Brasov), TRAVIATA impresioneaza la fel publicul de astazi ,demonstrand, daca mai era nevoie ,victoria muzicii dar  si ideea  iubirii ramase mereu  nemuritoare .
Muzica ,dans ,baroni si viconti , saloane ,curtezane.. ..aspecte din viata pariziana de la mijlocul secolului XIX –„deseneaza” decorul Traviatei . .Violetta ,curtezana, este atrasa de  tanarul Alfredo Germont   care pare indragostit de ea . Relatia dintre cei doi devine repede o adevarata  pasiune . Violeta extrem de bolnava ,simte nevoia unei certitudini posibile –iubirea – si isi vinde averea preferand  viata in doi,retrasi la tara. Cedeaza insa rugamintilor tatalui lui Alfredo si il  paraseste cu adanca tristete  pe tanar spre a salva onoarea familiei. Singura,saraca si bolnava, Violetta isi traieste ultimele clipe. Batranul Germont,induiosat de destinul ei,incearca sa indrepte lucrurile intorcandu-l  pe Alfredo la casa iubitei sale .  …Violetta moare, dar moare fericita de se sti iertata de cel pe care l-a iubit pana la ultima ei suflare.
Sambata ,29 Iunie ,vor da glas acestei povesti de iubire:    

Valentina Margaras, Asineta Raducan, Rodica Iuga, Mihai Irimia,
Fulop Martin(Opera Nationala -Cluj), Claudiu Bugnar,
 Marian Reste, Dan Ionescu, Irinel Felea ,Paul Tomescu, Nicolaie  Zaharia (debut),

CORUL, ORCHESTRA si  BALETUL OPEREI BRAŞOV

Text prezentare : Cornelia Petre


Pret bilete: 30 lei ; 15 lei
 

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380 .
Program : Marţi – Vineri,orele  10.00 – 17.00

Comentarii

carvit

2013-06-25 15:46:06

Acum, daca postezi un anunt auto pe www.carvit.ro, anuntul tau va fi activ pana la vanzare. www.carvit.ro

Adaugă comentariu
turism
Biserica Neagra

Biserica Neagra

Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta M...

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite...

Biserica fortificata din Viscri

Biserica din Viscri

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szaszfeheregyhaza) ma...